AcasaDespre mineGradina taCalendarul gradineiGreseli daunatoare
Cultivarea pe balconCultivarea in gradinaFertilizator naturalProduseContact
 

Castraveti

Cultivare castraveti in gradina

Cultivare castraveti in gradina Castravetele (cucumis sativum) consumat ca aliment, cu coaja, in stare cruda, are un aport de 20 kcal la 100 de grame, din care carbohidrati 3,63 grame, grasimi 0,11 grame, proteine 0,65 grame, vitamina B 0,027 miligrame, vitamina B 2 0,033 miligrame, vitamina B 3 0,098 grame, urme de vitamina B 6 si B9, vitamina C 2,8 miligrame, fier, magneziu, potasiu, zinc. Oare sunt astea informatiile care te intereseaza? Daca te intereseaza le gasesti pe Wikipedia. Daca ai o gradinita eu cred ca te intereseaza cum ajung castravetii de la samanta la planta si apoi la fruct. A, ar mai fi ceva e un fruct sau o leguma ? Stie Wikipedia. Eu stiu sa sap terenul sa maruntesc, sa seman, sa ud sa prasesc, sa cultiv castraveti. Castravetele prefera un teren nisipos, bine drenat, bogat in substante organice. Dar tu ai un petec de pamant pe care l-ai curatat de ierburi nu stii nici daca este argilos, nisipos, bogat in humus… e, trebuie sa-i faci analize, sa vezi daca poti cultiva sau nu castraveti. Nu e chiar asa, in imagini se vede cum castravetii se pot cultiva cam oriunde, daca vrei chiar si intr-un ghiveci pe balcon. Important este sa vrei sa treci la treaba. Pregateste terenul din toamna: sapa adanc, ferilizeaza daca este posibil cu putin gunoi de grajd, daca vrei la inceputul primaverii poti semana salata si ridichi inainte de castraveti, toamna poti planta ceapa verde, te organizezi putin si singur. Ar fi bine ca toamna sa pregatesti o schita cu asolamentele pentru primavara. Eu sunt pentru culturile succesive, daca spatiul este mic fructifica-l la maxim. Poti semana castravetele sau il poti rasadi. Semanatul in gradina se poate face spre sfarsitul lunii aprilie. Daca ai Cultivare castraveti in gradinarasaduri poti rasadi la inceputul lunii mai. Distanta intre randuri la castravete trebuie sa fie de minim 80-100 de centimetri, iar intre plante pe rand de cel putin 50 centimetri. Castravetele este o planta urcatoare, de aceea dupa semanat pregateste o plasa, o retea de araci pe care sa urce. Vei fi avantajat la efectuarea lucrarilor de intretinere si la recoltare. Poti de asemenea sa semeni doua trei plante de castraveti intercalat cu salata, varza de toamna. Poti semana plante aromate; busuioc, menta, patrunjel. Castravetele iubeste apa dar nu in exces, lipsa apei determina un gust amar. Atentie la irigat straduiestete sa nu uzi frunzele. Se praseste pentru indepartarea buruenilor si pentru aeresirea radacinilor. Indeparteaza frunzele uscate si mai ales indeparteaza-le pe cele care ating pamantul. Cei ce cultiva castravetii pe suprafete mari, incep sa faca tratamente inainte de semanat si continua pe toata perioada vegetativa:

  • erbicide; Dual 500 EC – 3L/ha, Stomp 330 EC – 4L/ha, Dacthal 700WP – 6Kg/ha. Se administreaza cu 8-10 zile inainte de semanat.

  • pentru combaterea manei; Ripost M in concentratie de 0,25% sau Previcur 607 SP 0,15 % in amestec cu unul din produsele: Dithane M 45 0,2 %, Acrobat MZ 0,2 %, Curzate Manox 0,25 %, Bravo 500 0,3 %, Folpan 80 0,2 % la interval de 7 – 10 zile.

  • pentru patarea unghiulara se fac tratamente cu Dithane M 45 0,2 %, Vandozeb 0,2 % , Turdacupral 0,5 %.

  • pentru combaterea fainarii: Morestan 0,4 %, Kumulus DF 0,03 %, Sisthane 12 EC 0,015 %, Afugan 0,015 %.

  • pentru afide (paduchi): Actelic 50 EC 0,1 %, Hostaquik 50 EC 0,05 %, Mospilan 20 SP 0,0125 %.

Desi multe dintre ele sunt ecologice eu prefer sa fac doua stropiri traditionale cu zeama bordeleza. Prepara solutia dupa Cultivarea castravetilor in gradina indicatiile de pe ambalaj. Multi furnizori multi vanzatori e greu de inteles cum sunt concentratiile si cantitatile. Personal nu prea sunt interesat de tratamente incerc sa le fac legume cat mai biologice. Normal, pentru o ferma care cultiva 5 ha de castraveti este o pierdere daca cultura este atacata de mana sau de afide deci preventiv se iau masuri de precautie. Pe spatii mici poti cultiva 5-8 plante si cred ca toate aceste substante nu sunt necesare. Daca plantele sunt bine ingrijite se imbolnavesc greu sau deloc. Mai greu dar se ajunge si la recoltat. La jumatatea lunii iunie poti sa vezi castraveti mai mici sau mai mari pe care poti sa incepi sa ii recoltezi. Se recolteaza dupa preferinte cand au o lungime intre 10 si 15 de centimetri. Depinde ce soi ai ales cand ai semanat. Nu vreu sa recomand soiuri fiecare alege ce ii place, poti alege castraveti lungi care ajung si la 40 centimetri lungime, poti alege castaveti mici cum sunt cei din borcanele cu muraturi la otet. Deplina libertate. A aproape uitam, sunt foarte productivi daca crezi ca ai un surplus sigur il poti valorifica. Eu cred ca nimeni cand se apuca de gradinarit nu trebuie sa se gandeasca neaparat la obtinerea de profituri, cred ca pe primul loc trebuie sa fie pasiunea, dragostea fata de plante. Pot sa-ti dau un sfat? Daca o faci doar pentru bani incearca altceva. Legumicultura este in primul rand pasiune si daca dupa ce acumulezi putina experienta ajungi sa valorifici ceva poti fi multumit. Pe suprafete mici in gradina, poti asigura necesarul de legume pentru una sau doua familii.

Produse
tratamente naturiste
Social icons
facebook Linkedin Myspace Twitter Slideshare Google