Cum sa amenajam gradina?

Cum sa pregatim singuri gradina de legume

Grădina de legume nu este un simplu teren unde se cultivă legumele; trebuie să fie frumoasă și armonioasă să încânte ochiul și simțurile. La realizarea unei grădini de legume trebuie să ne gândim că vom petrece o bună parte din timpul liber și ar fi bine să-l petrecem și plăcut și util! Un scop principal de urmărit în grădină este să aibă un aspect aerisit și luminos, legumele se plantează pe straturi respectând regulile culturilor asociate. Pentru un aspect ordonat și elegant terenul poate fi împărțit în patru tasând două alei perpendiculare; în centru se poate crea un strat circular sau hexagonal cu centrul în punctul de intersecție a aleilor. Dacă suprafața este prea mică se pot face două straturi despărțite de o alee, dacă este lung se poate face un singur strat pe lungime. Aleile trebuie să fie de circa 45-50 de centimetri, dacă la început pot să pară prea largi pe măsură ce plantele se dezvoltă vor ocupa o parte Gradina de legume Proiectarea gradinii din căile de acces. Aleile se pot delimita cu pietre cărămizi, resturi de scândură sau lemn. În cazul în care vegetația legumelor nu acoperă spațiul de pe straturi se pot completa golurile cu ghivece cu plante aromate sau plante ornamentale. Straturile se pot înconjura cu flori sau plante medicinale: margarete, flori de nu-mă-uita, mentă cimbrișor. Florile și plantele ornamentale pe lângă faptul că înfrumusețează grădina creează și condiții favorabile dezvoltării armonioase a legumelor. De exemplu levănțica va ține departe de straturile de legume păduchii sau afidele care cum se știe produc pagube însemnate grădinilor de legume. Important este ca suprafața grădinii de legume să fie delimitată de restul grădinii de un gard din șipci sau și mai frumos de un gard viu care protejează legumele de vânturi puternice și primăvara și de curenții reci de aer. Această grădină poate fi decorată cu o bancă de lemn, în apropierea băncii se poate cultiva o plantă agățătoare care să creeze o zonă de umbră, și iată că am creat și un loc de odihnă și meditație în grădină. Pe perimetrul exterior al grădinii de legume se pot planta trandafiri, flori sau arbuști ornamentali.

Alee in gradina

Cultivare ardei gras

Pregatirea rasadurilor

Pentru pregatitirea rasadurilor de ardei avem nevoie in primul rand de substrat de semanat.

Cultivarea rosiilor

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea vinetelor

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete incepe toamna, pentru inceput se elimina toate resturile vegetale , se aduna si se pot pregati pentru compostare.

Copyright Gradina de acasa studio