De ce sa cultivam legume pe straturi inalte?

Cum sa pregatim straturile inalte

Straturile înalte sunt structuri realizate din lemn sau diferite materiale de construcţie, umplute cu un amestec de pământ, resturi vegetale, gunoi de grajd, compost si alte materiale biodegradabile. Straturile înalte au aspectul unor cutii mari unde se pot cultiva eficient şi ecologic toate tipurile de legume, flori şi plante aromatice. Avantajele cultivării legumelor pe straturi înalte sunt: în interior se formează humus cu rol esenţial in dezvoltarea plantelor, procesele chimice din interior degajă căldură temperatura solului din stratul înalt este mai ridicată decât temperatura terenului din grădină, permite semănatul şi răsăditul anticipat cu cel puţin cinci zile, permeabilitatea ridicată a terenului din acest strat permite un bun drenaj al apei, lucrările de întreţinere şi recoltare sunt facilitate (se poate interveni la fiecare plantă în parte fără să fim nevoiţi sa călcăm terenul de pe strat), în caz de temperaturi scăzute culturile de pe strat sunt uşor de protejat (se pot acoperi cu o mică rogojină sau folie de polietilenă), pământul se poate steriliza uşor, se limitează răspândirea bolilor şi dăunătorilor, se economiseşte apa pentru irigaţii şi nu în ultimul rând grădina de legume va avea un aspect curat şi îngrijit. Straturile înalte se pot pregăti toamna cu avantajul că materialele organice se descompun formând humus cu degajare de căldură iar solul are suficient timp să se omogenizeze pe toată perioada de iarnă.

Strat inalt Straturi inalte

Dimensiunile ideale ale stratului înalt:

1,60 metri lăţime, lungimea după posibilităţi şi preferinţe, adâncimea de 45 centimetri; 15 centimetri sub nivelul solului şi 30 centimetri deasupra. Pentru a realiza un astfel de strat se sapă o groapă cu dimensiunile stratului la o adâncime de circa 20 de centimetri pământul rezultat se depozitează cât mai aproape pentru că va fi folosit puţin mai târziu, se realizează structura folosind materialele de construcţie pe care le avem la dispoziție. Pe fundul acestei gropi se pot aşeza cartoane sau resturi de hârtie cu o grosime de circa 1 centimetru, peste se pot pune circa 10 centimetri de resturi vegetale de tip ramuri mărunțite, resturi de iarbă, paie sau frunze uscate, se adaogă o parte din pământul scos din groapă pe cât posibil cel de suprafaţă cu resturi vegetale, şi se compactează. Peste acest amestec se aşează circa 15 centimetri de material biodegradabil umed amestecat cu gunoi de grajd sau compost bine maturat şi la final se adaogă pământul rămas amestecat cu gunoi de grajd sau compost. La urmă se pot pune circa cinci centimetri de paie care vor forma un strat de mulci protejând solul de eroziune. Stratul final de paie este important deoarece contribuie la sterilizarea solului la menţinerea umidităţii solului.Strat

Cultivare legume

Legume ecologice in gradina

Pentru a reduce posibilitatea ca plantele noastre să fie atacate de paraziți sau de infecții cauzate.....

Gradina, boli si paraziti

Bolile plantelor

De regulă bolile plantelor sunt cauzate de agresiunea microorganismelor de tipul virușilor, bacteriilor sau ciupercilor

Cultivare legume ecologice

Gradina ecologica

Desigur din moment ce vrem o gradină ecologică tratamentele chimice trebuiesc eliminate deoarece vor ucide atât insectele și animalele utile cât și pe cele nedorite.

Copyright Gradina de acasa studio