Bolile plantelor

Bolile plantelor (factori de mediu)

Bolile plantelor sunt un subiect destul de delicat. Pot să vă spun că primesc multe emailuri cu întrebări de genul: „ Am o plăntuţă la care țin mult dar câteva frunze s-au pătat. Nu îmi puteți spune ce să cumpăr, cum să diluez şi cum să fac tratamentul? Mai poate fi salvată? Am atașat poze”. De multe ori informaţiile nu sunt suficiente, imaginează-ţi că nu te simţi bine şi încerci să fii consultat de doctor la telefon… E adevărat că planta arată în mod evident starea sa

bolile plantelor

bolile plantelor

patologică, caracteristicile sale tipice se alterează: se schimbă culoarea florilor și frunzelor, se observă frunze îngălbenite, uscate sau rănite. Pentru a diagnostica o boală nu este suficient să vezi o fotografie, sau să citeşti o descriere. Bolile plantelor sunt cauzate de agresiunea microorganismelor, viruşi, bacterii şi ciuperci. Planta poate avea simptome identice pentru boli diferite, pentru a fi siguri frecvent sunt necesare analize de laborator. Dacă se observă că planta îşi schimbă caracteristicile înainte de a cere ajutor cel mai bine este să controlăm dacă factorii de mediu se adaptează necesităţilor plantei. Bolile plantelor pot fi prevenite dacă acestea trăiesc într-un mediu corespunzător.

plantă bolnavă

plantă bolnavă

Factorii de mediu care influenţează sănătatea planelor sunt, temperatura, umiditatea, lumina, circulația aerului, terenul… Când planta arată semne de boală primul lucru care trebuie făcut este să verificăm dacă factorii de mediu sunt cei de care planta are nevoie. Căldura sau frigul excesiv pot cauza boli plantelor, simptomele sunt: căderea frunzelor, ofilirea florilor, apariţia de frunze uscate sau pătate. Poate să pară deplasat dar insuficienţa apei cât şi apa în exces pot duce la îmbolnăvirea plantelor; plantele au necesităţi hidrice diferite înainte de a căuta tratamente asigură-te că planta are cantitatea justă de apă; şi umiditatea necorespunzătore are ca efect apariţia de pete pe frunze, îngălbenire, căderea florilor. Razele soarelui distrug o mare parte din bacterii şi ciuperci, o plantă care nu are suficientă lumină va avea frunze galbene, pătate, florile vor avea aspect ofilit şi vor cădea. Poate vă întrebaţi ce rol are circulaţia aerului pentru sănătatea plantelor? Locurile lipsite de o bună circulaţie a aerului sunt locurile ideale pentru păianjeni, păduchi şi insecte. Dacă facem o legătură ei sunt principala cale de transmitere a bolilor la plante. Un sol sărac în substanţe nutritive nu este ideal pentru cultivarea plantelor, fertilizarea corectează fertilitatea solului dacă este făcută corespunzător şi mai ales dacă este o fertilizare organică. Lipsa substanţelor nutritive cauzează boli plantelor. La fertilizare trebuie să fim atenţi, să avem certitudinea că asigurăm plantelor justa cantitate de substanţe nutritive, prea mult sau prea puţin pot fi cauza multor boli ale plantelor. În concluzie factorii ambientali sunt foarte importanţi pentru sănătatea plantelor. Bolile plantelor se pot împărţi simplu în: boli ambientale, viroze, bacterioze şi micoze. Modul în care pot fi prevenite sau tratate le găsiţi în următoarele pagini.