CINE SUNT

Am început să cultiv legume pe balcon în 2003 sau 2004 când cineva mi-a făcut cadou o plantă de ardei iute; cum nu aveam pământ am răsădit-o într-un ghiveci puțin mai mare și totul a fost ok. Anul următor am continuat răsădind roșii, ardei gras, și vinete. Rezultatele au fost încurajatoare, am înțeles ce fel de ghivece trebuie să folosesc cum trebuie să le ud, în general ce trebuie să fac pentru a mări producția. Acum pe balcon am circa 30 de plante; căpșuni, vinete, ardei gras, ardei iute, dovlecei, roșii, pătrunjel, țelină, rozmarin cimbrișor, mentă, lavandă, mușcate și o plantă de zmeură cu fructe galbene foarte aromate. Am făcut și răsaduri singur, cu semințe cumpărate, primul an am pus pământ într-un carton de ouă, am semănat și am făcut câteva răsaduri, atunci nu fotografiam ceea ce fac, țineam doar o agendă unde notam cam cum evoluează lucrurile. Când plăntuțele s-au dezvoltat le-am repicat în pahare de iaurt, la final am avut prea multe răsaduri și prea puține ghivece.

Următorul an am făcut răsaduri doar în păhărelele de iaurt, a fost mai bine pentru că nu am mai repicat și am produs exact câte am răsădit în

ghiveciul definitiv. Anul acesta am cumpărat răsaduri și am avut și noroc; a fost un an capricios, am răsădit în a doua parte a lunii iunie. Am făcut și butași, o plantă de lavandă, care și acum e pe balcon, plante de rozmarin, și câteva mușcate, care mie mi s-au părut deosebite. Am avut mică firmă de grădinărit în Italia, butașii, răsadurile… sunt meseria mea dar când le fac acasă, pe balcon am o satisfacție uriașa. Grădinar profesionist in Italia e total diferit de grădinar   profesionist in România. Sunt doua mentalități diferite dar ma adaptez! In esența cea mai mare diferența este ca in Italia eram ascultat iar in România trebuie sa ascult! Ascult!