Garduri vii

Garduri vii solutii naturale pentru a ingradi si delimita o proprietate. Gardul viu se realizeaza plantand arbori si arbusti. Care sunt solutiiile cele mai eficiente pentru a realiza garduri vii? Ce arbori si arbusti se pot folosi la relizarea gardurilor vii?  E mai bine un gard viu tot timpul verde sau este mai bine un gard viu inflorit? La realizarea gardurilor vii trebuie respectate anumite regului si mai ales trebuie tinut cont de legislatia in vigoare. Pentru cei interesati iata cateva raspunsuri la aceste intrebari.

Garduri vii solutii naturale si eficiente pentru realizare

Principalul factor de care trebuie tinut cont la realizarea gardurilor vii este habitatul. Gardul viu trebuie sa fie conceput in asa fel incat sa se integreze in habitat. Un gard viu la oras se realizeaza intr-un fel tinand cont vegetatia si constructiile din apropiere, de functia pe care trebuie sa o indeplineasca. Un gard viu la tara trebuie sa se integreze in peisaj, sa fie conceput de asa natura incat sa faca parte integranta din acel peisaj. Ca regula generala gardul viu trebuie conceput cu bun gust si respect pentru mediu si persoanele din jur.

garduri vii

realizare garduri vii

Ce arbori si abusti vom folosi pentru gardul viu?

Ce abusti se adapteaza cel mai bine nevoilor noastre? Care va fi rolul principal al gardului viu? Depinde de gusturi si exigente. Daca se doreste un gard viu decorativ se pot folosi varietati de arbusti care infloresc. Se pot realiza garduri vii de trandafir, de hibiscus, de iasomie etc. Daca dorim o bariera naturala deasa in toate anotimpurile alegem varietati de arbusti verzi tot timpul anului. Se pot realiza si garduri vii cu dubla functionalitate partea interna poate fi un gard viu inflorit partea externa poate fi o bariera naturala. La alegerea arbustilor pentru gardurile vii trebuie sa valutam costurile de intretinere, dimensiunile finale ale gardului viu si timpul de crestere al arbustilor.

Garduri vii naturale avantaje si dezavantaje 

Garduri vii solutii naturale pentru imprejmuirea proprietatii, Avantajele unui gard viu natural sunt: pot delimita bine pe termen lung perimetrul proprietatii, protejeaza impotriva vantului zgomotului si filtraza aerului fiind in acelasi timp si o bariera pentru insecte. Dezavantajul este ca nu se creaza o bariera adevarata pentru oameni si animale.

Varietati de arbusti pentru garduri vii

Jugastru (acer); carpen pentru gard viu (Carpinus betulus); gutui japonez (Chaenomeles japonica); ploaia de aur (Forsythia); lemn cainesc (Ligustrum vulgare); buxus (Buxus sempervirens) si multe altele pe care nu are rost sa le enumar depinde de gusturi de posibilitati de habitat si de persoana care realizeaza gardul viu.

Legislatie sau educatie

La realizrea unu gard viu trebuie tinut cont de proprietatile vecine. Legea spune ca arborii se pot planta la o distanta de 5 metri de proprietatea vecinului iar arbustii pentru gard viu la 60 de centimetri de aceasta. Practic pentru lucrarile de intrtinere este nevoie de acest spatiu. Nu poti sa tunzi gardul viu de pe proprietatea vecinului.