Tel: 0752850711
Intretinerea gardurilor vii incepe din momentul plantarii arbustilor si continua pe tot parcursul evolutiei gardului viu. Chiar daca unii arbusti nu au nevoie de o intretinere exagerata, pentru o gradina frumoasa si functionala sunt necesare cateva interventii anuale. Intretinerea gardurilor vii incepe cu pregatirea terenului pentru plantare.
Pregatirea terenului pentru plantarea gardurilor vii

garduri vii pregatirea terenului
O buna pregatire a terenului pentru plantarea arbustilor se face frezand terenul la o adancime de circa 25 de centimetri si o latime de circa 60 de centimetri. Dupa ce terenul este pregatit se poate fertiliza cu compost adaugand in acest fel un plus de substanta organica. Distanta de plantare se stabileste tinand cont de dimensiunea arbustului la maturitate. Ca regula generala distanta de plantare este de la 35 la 60 de centimetri intre arbusti pe rand in functie de esenta folosita. Arbustii se planteaza la aceasi adancime la care au fost in ghiveci, daca sunt cu radacina nuda adancimea de plantare trebue sa fie la fel cu cea la care au fost plantati in pepiniera. Imediat dupa plantare arbustii se scurteaza taind varfurile in asa fel incat sa formeze ramuri cat mai aproape de pamant. De regula se taie circa 30% din ramurile arbustului. Plantarea se face toamna sau primavara devreme. Pentru a mentine terenul umed se mulceste folosind iarba taiata, scoarta de copac sau alte materiale biodegradabile.
Intretinerea gardurilor vii tratamente si fertilizare
Inainte de a cumpara arbustii pentru gard viu intreaba vanzatorul la ce boli sunt sensibili si care sunt tratamentele preventive pe care trebuie sa le faci. In functie de tipul de arbust ales tehnicile de intretinere sunt diferite la fel ca si tratamentele care trebuie aplicate. In primul an dupa plantare ar fi bine sa avem posibilitatea sa irigam gardul viu. Orice tip de esenta ai ales pentru gardul viu trebuie sa stii ca fertilizarea se face de doua ori pe an toamana si primavara. Un gard viu fertilizat are o crestere rapida si uniforma.
Intretinerea gardurilor vii in primii trei ani de viata
In primii trei ani de viata, se fac taieri de formare. Nu sunt necesare taieri drastice dar trebuie interventit de asa natura incat plantele sa aiba aceiasi inaltime si sa formeze ramuri cat mai aprope de pamant. Trebuie urmarita si dezvoltarea gardului viu in asnsamblu acesta trebuie sa fie des si compact.

intretinere garduri vii
Intretinerea anuala a gardurilor vii
De obicei gardurile vii trebuie taiate (toaletate) de doua ori pe an la sfarsitul primaverii si la inceputul toamnei. Gardurile vii care formeaza flori se taie dupa ce au inflorit. Desi pare simplu toaletarea gardurilor vii este o operatiune complexa. In primul rand trebuie eliminate toate ramurile uscate. Dupa aceea se taie partile laterale incercand sa ramana cat mai compact. La gardurile vii cu forma regulata la final se taie toti arbustii la aceiasi inaltime. La gardurile vii naturale intretinerea este si mai dificila. Taierile trebuie facute manual respectand forma naturala a arbustilor. La gardurile vii naturale vom avea arbusti de diferite dimensiuni si esente. Fiecare trebuie taiat respactand forma lui naturala.