Intretinerea gradinii

Intretinera gradinii, cum sa lucram bine, sfaturi si preturi

Esti proprietarul unei case la tara sau a unei vile cu gradina la oras? Vrei sa proiectezi gradina sau sa restructurezi o gradina veche? Esti norocos, aici gasesti informatiile de care ai nevoie.

  1. Sfaturi pentru intretinerea gradinii
  2. Intretinerea profesionala a gradinii; costuri si tehnologii
  3. Sfaturi pentru angajarea unui gradinar profesionist
  4. Cand se face intretinerea gradinii
  5. Lucrarile importante pentru intretinere gradini
  6. Intretinerea gazonului
  7. Intretinerea arborilor si arbustilor
  8. Fertilizarea terenului
  9. Lucrari de sezon; lucrari toamna iarna, lucrari primavara vara

Sfaturi pentu intretinerea gradinii

intretinerea gradinii

intretinerea gradinii

Multi gradinari profesionisti se pot ocupa de gradina ta. Daca timpul iti permite te poti ocupa si singur ai nevoie doar de cateva informatii esentiale. In cazul in care nu ai suficient timp dar vrei sa faci cate ceva in gradina se pot imparti sarcinile; ce e mai usor faci singur ce necesita cunostinte de specialitate lasi pe seama gradinarului profesionist.

Intretinerea profesionala a gradinii; costuri si tehnologii de lucru

Costurile pentru intretinerea gradinii sunt diferite, o gradina mica poate sa aiba un cost de intretinere mai mare decat o gradina de dimensiuni mari. Depinde si de gradinar. Manopera pentru intretinerea gradinii costa aproximativ 20-25 de lei pe ora. Se poate incasa si la lucrare:

  • Taiat arbori cu o inaltime mai mica de 16 metri 180-380 lei
  • Curatat pomi cu inaltime mai mica de 16 metri 120-320 lei
  • Taiat gazon 10-15 lei pe metru patrat
  • Taiat garduri vii 25-30 lei pe metru liniar

Nu angaja primul gradinar cu care ai vorbit. Incearca sa discuti cu mai multi gradinari si vezi care este cel mai potrivit pentru gradina ta. Alege-l pe cel care iti demonstreaza ca este un adevarat profesionist si care iti perezinta probe concrete.

Sfaturi pentru alegerea gradinarului

Inainte de a lua o hotarare intreaba daca in pretul pentru intretinerea gradinii intra si transportul si reciclarea materialelor oganice rezultate in urma lucrarilor din gradina. Poate sa para o prostie dar te asigur ca daca ai curatat doi pomi fructiferi de circa 2,5 metri inaltime vei avea o multime de ramuri de transportat si reciclat.

Cand se face intretinerea gradinii?

Intretinerea gradinii se face in fiecare anotimp sau cand gazonul si plantele din gradina sunt inalte si au un aspect dezordonat. Cele mai importante lucrari se fac primavara si toamana.

Lucrari de intretinere a gradinii

Principalele lucrari sunt cosit gazon, curatat pomii, toaletat gardurile vii si arbustii. In functie de gradina pot aparea tot felul de lucrari secundare: plantat bulbi si flori, curatat trandafiri arbusti de floare si asa mai departe.

Intretinerea gazonului din gradina

Intretinerea gradinii, gazon

Intretinerea gradinii, gazon

Fertilizarea cosirea, irigarea sunt cele mai importante lucrari pentru intretinerea gazonului. Daca aceste lucrari sunt facute la timp vei avea un gazon de invidiat.

Intretinerea arborilor si arbustilor

Arborii si arbustii trbuie toaletati. Pentru aceasta se elimina in primul rand toate ramurile uscate si bolnave. Se elimina buruienile din jurul arborilor si arbustilor si se taie iarba. Curatarea arborilor si arbustilor este o lucrare importanta. Este bine sa fie executata de un profesionist.

Fertilizarea terenului

Pentru sanatatea plantelor este bine sa fertilizezi o data pe an toamna tarziu sau primavara devreme. Cel mai bun fertilizant natural este compostul.

Lucrari de sezon pentru intretinerea gradinii

Pentru o gradina frumoasa si sanatoasa se fac lucrari de intretinere sezoniere. Primavara se elimina buruienile nedorite, se curata arborii si arbustii, se face o curatenie generala in gradina. Daca este cazul se scoate de la adapost mobila de gradina si se aseaza in spatiile dedicate. Toamna tarziu si iarna se elimina toate florile uscate, in februarie se incepe curatarea pomilor fructiferi si a vitei de vie. Se pot planta bulbi se acopera plantele sensibile la temperaturi scazute si se pune la adapost mobila de gradina.