Cultivarea pomilor fructiferi
Condiţiile favorabile din ţara noastră au făcut posibilă cultivarea pomilor fructiferi încă din antichitate. Un pas important pe scara evoluţiei s-a făcut însă la începutul secolului douăzeci; s-a trecut de la livezile de tipul celor familiare, care asigurau familiei fructele pe durata întregului an, la livezi industriale specializate unde un accent deosebit se pune pe rentabilitate şi obţinerea de profituri. În această perioadă selectarea de noi soiuri mai productive şi mai rezistente prinde avânt, producţiile şi calitatea fructelor ajunge la un nivel destul de ridicat. Folosind tehnica altoirii s-au creat pomi rezistenţi la boli şi dăunători care în acelaşi timp asigurau producţii constante şi de calitate. Scopul altoirii este de fapt obţinerea de pomi care nu se pot înmulţi prin folosirea seminţei sau a butaşilor sau pentru a cultiva soiuri care nu se adaptează terenului. Plantarea se face pe un teren bine pregătit căruia i s-au adăugat fertilizanţi organici. Şi după plantare terenul trebuie lucrat pentru a elimina crusta superficială dar mai ales pentru a opri creşterea necontrolată a buruienilor.
Cateva reguli pentru plantarea pomilor
Dacă am decis să amenajăm o mică livadă lângă casă va trebui să cumpărăm câţiva arbori; vârsta ideală este de un an după altoire, pomii fructiferi se plantează în perioada de repaus vegetativ, toamna sau primăvara, înainte de a se planta se mocirlesc, la plantare se fixează un arac. Înainte de plantare pomul trebuie pregătit; se elimină rădăcinile uscate şi se scurtează coroana.
Distanţa de plantare este diferită în funcţie de arborele cultivat, de obicei trebuie ţinut cont de dimensiunile arborelui la maturitate. Indicativ distanţa medie între arbori trebuie să fie de circa 4 metri. După plantare, în primii ani se fac tăierile de creştere; sunt acele tăieri care dau formă coroanei şi sunt foarte importante. După ce pomul se dezvoltă în funcţie de tip curăţările se fac anual de regulă primăvara. Prunul, caisul, piersicul, cireşul se pot curăţa şi toamna cu rezultate excelente. Pentru a realiza o mică livadă în grădină nu trebuie să plantăm toţi pomii într-o zi, se pot planta eşalonat chiar şi într-un interval de doi trei ani, în acest fel munca va părea plăcută şi uşoară.