Amenajarea gradinii
O grădină nu se improvizează. Pentru o grădină reuşită vom avea nevoie de un proiect detaliat în aşa fel încât toată suprafaţa de teren disponibilă să fie eficientizată la maxim. Pentru a desena o grădină de bun gust sunt necesare cunoştinţe tehnice care nu se pot dobândi în câteva zile aruncând o privire pe un blog sau un manual de grădinărit. Orice grădină trebuie să se adapteze terenului, peisajului, climei… Când se construieşte o casă se ştie că elementele componente o dată realizate sunt greu de modificat; la fel şi în grădină modificările ulterioare sunt dificil de făcut. De exemplu, arborii, pot înfrumuseţa chiar şi micile grădini dar vor ajunge la maturitate după zece sau cincisprezece ani; la proiectarea grădinii trebuie ţinut cont de dimensiunile arborelui adult; acesta trebuie să aibă suficient spaţiu pentru a se dezvolta armonios dar în acelaşi timp trebuie să nu compromită echilibrul din grădină şi să fie în armonie cu casa şi dependenţele. Un arbore plantat foarte aproape de casă ajuns la maturitate poate să nu aibă suficient spaţiu pentru a se dezvolta şi simultan poate să creeze şi probleme fundaţiei acoperişului pereţilor, deci vom fi nevoiţi să intervenim cu măsuri de corecţie.
Pentru un proiect reusit al gradinii
Erorile nu sunt vizibile în momentul plantării când arborele este de dimensiuni reduse, se vor vedea după trecerea anilor când deja va fi prea târziu. În concluzie reuşita grădinii depinde în mare măsură de profesionalitatea celui ce o proiectează, în grădină trebuie creat un echilibru între arbori, pavimente, cărări, gazon şi straturile de flori şi plante ornamentale.
Vom avea o grădină reuşită dacă ne vom inspira de la natură încercând să imitam linii neregulate în aşa fel încât să creem armonie şi echilibru în grădină. Formele regulate în grădină dau un aspect artificial, sintetic … Din nefericire mai toate grădinile au forme geometrice bine definite, cei ce se ocupă de proiectarea grădinii de regulă urmează liniile rigide ale grădinii creând straturi de flori de forme regulate gazon de formă rectangulară, ceea ce va da impresia de rigiditate, mai mult, privirea este atrasă de colţurile grădinii şi de gardul cel mai îndepărtat. Imitând natura va trebui neapărat să realizăm o grădină cu armonii de linii curbe, straturile de flori cu linii ondulate, gazonul care să urmeze o linie curbă, grupuri de arbuşti si arbori delimitaţi de linii neregulate de pietre. Grădina de legume, livada, eventualele depozite de materiale trebuie delimitate de gradină şi mascate de un gard viu sau de grupuri de arbuşti. Înainte de a trece la realizarea grădinii trebuie ştiut care va fi costul şi mai ales timpul necesar pentru finalizarea lucrărilor. O grădină nu se improvizează. O grădină este reuşită dacă este armonioasă, practică, cu puţine lucrări de întreţinere aerisită şi cu mult bun gust.