Arbusti ornamentali
Arbuştii sunt plante lemnoase de dimensiuni reduse care se ramifică de la rădăcină în formă de tufă. Eu aş împărţi arbuştii în două mari categorii, arbuşti ornamentali (trandafir, liliac, camelie, lavandă, hibiscus cimişir…)şi arbuşti fructiferi (zmeură, afine, coacăze, mure agrişe). Arbuştii ornamentali se pot cultiva în grădină, pe terasă, în ghivece sau jardiniere, în funcţie rădăcini şi de dimensiunile atinse la maturitate. Arbuştii pot fi plantaţi solitari, în grupuri sau pot forma garduri vii (dacă sunt tunşi în mod regulat). După ce se usucă florile toţi arbuştii trebuie tunşi pentru a stimula înflorirea în sezonul viitor. Tăierile de primăvară au ca scop să înlăture ramurile uscate. Tăierile de vară urmăresc să împiedice dezvoltarea haotică a plantelor, să le menţină o creştere uniformă, ordonată, să se reîmprospăteze permanent lăstarii tineri.
Arbusti fructiferi
Avantajele cultivării arbuştilor fructiferi sunt: au cerinţe moderate faţă de factorii de mediu, se înmulţesc uşor, intră repede pe rod. Înmulţirea se face prin butăşire, marcotaj şi drajoni (zmeură). Drajonii sunt lăstari crescuţi din rădăcină care separaţi dezvoltă o plantă nouă. Plantarea arbuştilor se face primăvara sau toamna, distanţele de plantare sunt: 1,5 metri între rânduri şi circa 70 de centimetri între plante pe rând. Lucrări de întreţinere la arbuşti: tăieri de formare (primăvara), tăieri de verzi (vara) şi tăieri de întreţinere toamna. Pentru a menţine terenul curat de buruieni, pentru a păstra umiditatea şi structura solului se poate face mulcirea.
Materialul săditor trebuie să fie de calitate, să aibă sistemul radicular bine dezvoltat, un diametru al tulpinii de circa 12 milimetri şi o înălţime de circa 60 de centimetri. Pe suprafeţe mici în grădină e consiliabil să se cultive 10-20 de plante, sunt suficiente pentru consumul unei familii medii. Unele specii de arbuşti fructiferi înfloresc şi produc fructe de două ori pe an. Aceste soiuri se numesc soiuri remontate au aceleaşi caracteristici ca soiurile normale dar sunt mai productive şi au o producţie eşalonată pe o perioadă mai mare de timp.