CULTIVARE

Cultivarea legumelor in gradina

La cultivarea legumelor pe spații mici este important de stabilit dimensiunile terenului de cultivat, timpul necesar, plantele ce vor fi cultivate și poate chiar mai important producțiile ce se vor realiza. Pentru o familie de patru persoane este suficientă o suprafață cu o lungime de 30 de metri și o lățime de 10 metri. Ştiu foarte bine că pentru a lucra bine această suprafață vor fi necesare aproximativ 170 de ore pe an care distribuite rațional ar fi cam 5 ore pe săptămână în perioada martie-iunie; circa 3 ore pe săptămână în perioada iulie noiembrie; și circa o oră pe săptămână în perioada de iarnă. Pentru a organiza eficient cultivarea legumelor în grădină este important să știm ce producții vom obține, de exemplu pentru un rând cu o lungime de 3 metri se pot obține: sfeclă roșie circa 5 kilograme; morcovi circa 6 kilograme; castraveți circa 35 de kilograme; fasole pitică circa 8 kilograme; fasole urcătoare pe structura de susținere circa 20 de kilograme; vinete circa 14 kilograme; cartofi minim 12 kilograme, ardei gras 3 kilograme; roșii 5 kilograme; dovlecei 15 kilograme.

cultivarea-legume-in-gradina

cultivarea-legume-in-gradina

Cultivarea legumelor eficienta si biologica

Pentru a cultiva eficient legume trebuie să evaluăm consumul mediu pentru familie; în acest fel vom cultiva doar suprafața necesară evitând supraproducții inutile. Pentru a eficientiza gradina de legume aceasta trebuie împărțită în mici asolamente (de regulă ajung trei sau patru), unde se vor cultiva prin rotație legumele. O grădină trebuie să aibă o bună expunere la soare și o bună circulație a aerului, o sursă de apă, căi de acces, un loc pentru pregătirea răsadurilor, un compostor pentru reciclarea resturilor organice, eventual un gard viu pentru a proteja gradina împotriva vânturilor puternice. Pentru o rotație corectă a culturilor este bine de știut că de regulă o legumă poate reveni pe aceiași suprafață de teren după trei sau patru ani; pentru o cultivare ecologică a legumelor rotația culturilor are un rol esențial. Pe suprafețe mici spațiul disponibil trebuie fructificat la maxim; culturile succesive sunt o resursă importantă pentru valorificarea eficientă a spațiului. Legumele cultivate în grădină au un gust diferit în raport cu produsele expuse in piețe și în magazinele de specialitate, cei ce iubesc grădinăritul  au un motiv în plus pentru cultivarea legumelor în grădină

Organizarea-gradinii

Organizarea-gradinii

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.